2013 Italská vína
Podle původu:
Vino da Tavola (VdT) - Stolní vína určená pro běžné a snadné pití a pro každodenní spotřebu. Jedná se o největší objem produkce. Může být nižší kvalita, ale existují výjimky!
Indicazione Geografica Tipica (IGT) - Regionální vína vyšší kvality než VdT, s kontrolovaným původem. Některá takto značená vína již mohou být velmi kvalitní a drahá. Aby se vyhnuli přísným normám vyšších kategorií, často vinaři do této kategorie dávají vína, která by jinak patřila do vyšší kategorie.
Denominazione di Origine Controllata (D.O.C) - Označení srovnatelné s francouzským A.O.C, vína jsou kontrolována dle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality. Vín s klasifikací D.O.C existuje přes 500 druhů, od průměrných až po nejkvalitnější.
Denominazione di Origine Controllata Garantita (D.O.C.G) - Od roku 1980 platí tento nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína D.O.C v zemi.
Další značení:
Classico - vína z nejlepší polohy oblastí D.O.C nebo D.O.C.G.
Riserva - vína klasifikace D.O.C nebo D.O.C.G, která zrála po určitou dobu v sudu a na láhvi než byla uvedena do oběhu.
Riserva speciale - stejné jako předchozí, ale obvykle zrála déle.
Superiore - vína klasifikace D.O.C nebo D.O.C.G, která zpravidla mají vyšší procento alkoholu, ale mohou být také vyšší kvality.
Další vína:
Lambrusco - perlivé víno ze stejnojmenné odrůdy červených hroznů. Víno bývá většinou bílé nebo růžové. Lambrusco, které je červené, není časté. Laciná jsou ukončena šroubovacím uzávěrem, a ta kvalitnější uzávěrem korkovým.
Vermut - je obecné označení pro alkoholem fortifikované a zároveň bylinkami okořeněné víno. Většinou se jedná o tajné směsi, jejichž součástí bývá pelyněk pravý, muškátový oříšek, koriandr, hřebíček, skořice, pomerančová kůra, atd. Asi nejslavnějšími jsou Cinzano, Martini, dalšími pak Gancia nebo Garone.
Marsala - dolihované víno, které se vyrábí procesem zvaným „perpetuum“, který je podobný procesu „solera“. Podle doby zrání se třídí do několika druhů, Fine, Superiore, atd.
Vino Santo - je toskánské dezertní víno, které se vyrábí ze sušených hroznů, lisovaných po sklizni na jaře. Víno zraje v sudech po předchozí várce, kde zůstaly kvasinky nebo v poslední dobou moderních sudech barrique.
Ripasso - víno kvašené na kvasničných kalech zbylých po fermentaci vín typu Amarone nebo Recioto. Jinými slovy jsou do mladé Valpolicelli přidány výlisky věhlasného Amarone a je zajímavé Ripasso.
Greco di Bianco - dezertní víno vyráběné z napolo usušených hroznů v oblasti Kalábrie.
Moscato di Pantelleria - dezertní víno z odrůdy Moscato z ostrova Pantelleria. Bohatost se získává delším zráním v dubových sudech.
Asti Spumante - je šumivé víno z oblasti Piemontu, které se vyrábí z odrůdy Moscato. Na rozdíl od ostatních šumivých vín vyrobených metodou Charmat, vzniká již při prvním kvašení.
Podle oblastí:
Itálie se dělí na 4 části, 20 vinohradnických regiónů a mnoho oblastí kvalitního vína D.O.C a D.O.C.G. Toho jsem se dočetl. Přesný výčet je docela komplikovaný.
Severozápadní Itálie - Valle d´Aosta, Piemont, Ligurie, Lombardie, Emilia.
Severovýchodní Itálie - Alto Adice, Trentino, Veneto (Benátsko), Friuli-Venezia Giulia.
Střední Itálie - Toskánsko, Romagna, Marche, Umbrie, Lazio, Ambruzzi, Molise.
Toskásko se dělí na dvě oblasti. Pobřežní oblast a pahorkatiny, které se dělí na další oblasti.
Jižní Itálie a ostrovy - Apulie, Kampánie, Basilicata, Kalábrie, Sardinie, Sicílie.
Místní odrůdy:
Bílé - Cortese, Tocai Friulano, Trebbiano, Catarratto
Slovníček:
Bianco - bílé víno
Rosato - růžové víno
Rosso - červené víno
Barrica - sud z francouzského nebo amerického dubu určený k zrání vína, obvykle 225 litrů.
Dolce - sladké
Recioto - hutné sladké víno
Passito - hutné většinou sladké
Abbocato - polosuché až polosladké
Amabile - středně sladké
Semisecco - polosuché
Secco - suché
Amaro - hořké nebo velmi suché
Asciutto - velmi suché
Cerasuolo - doslova třešňově zbarvené, tmavě zbarvené růžové víno rosé
Chiaretto - označení pro temně růžové víno
Ramato - víno z hroznů Pinot grigio (Rulandské šedé), které se krátce macerovalo na slupkách a získalo tak barvu mědi
Vecchio - staré
Invecchiato - zralé, archivní
Stravecchio - velmi staré, archivní víno, které zrálo podle nařízení DOC
Vino - víno
Imbottigliato - plněno
Produttore - výrobce
Vendemmia - ročník
Anno - rok
Metodo Charmat - tanková metoda výroby šumivých vín
Metodo classico nebo Metodo tradizionale - klasická metoda výroby šumivých vín
Spumante - šumivé víno, vyrobené jakoukoliv metodou
Millesimato - šumivé víno s uvedením ročníku
Frizzante, Frizzantino - lehce šumivé víno
Cantina - vinařství
Vigneto, vigna - vinohrad
Azienda, cascina, fattoria, tenuta - usedlost
Vino Novello - italský equivalent Svatomartinského vína nebo Beaujolais nouveau
Buon giorno - dobrý den
Arrideverci - nashledanou
Tante grazie - děkuji pěkně
Buon appetito! - dobrou chuť
Per favore - prosím (o něco)