2023 Plzeňský festival vína - podzim
Letošní podzimní festival je v našem pojetí tzv. akce 2 v 1. Máme poukaz na mnoha chodové menu do restaurace El Cid, který hodláme využít v rámci vínování. Nejde začít jinak, než že vlak má, náhodou, zase zpoždění.
Většina stánků na podobných akcích je stejná. Někteří, zejména na silně komerčních akcích, jsou vždy. Ty se snažíme vynechat, naštěstí se dá objevit téměř vždy někdo jiný, zajímavý. Až téměř na konci jej nalézáme. Vínařství Kněží hora (Slovácká vinařská podoblast, vinařská obec Bzenec). Pro dnešní den se stane hlavním stanovištěm. Začínáme jejich Johanniterem a Kernerem, následuje Hibernal a Sylvánské zelené, dále Ryzlink rýnský a Chardonnay, dalšími jsou Veltlínské zelené a Pálava. Tím jsme vyčerpali první třetinu letošního festivalu a jdeme na večeři. Musím říct, že vína hodně zajímavá, hodně!
Chuť restartujeme „Plzní“. Záhy už nám servírují carpaccio z chobotnice i hovězího a dál hlavní chod, atd, atd, ale je to o víně, takže zpět.
Prostor je už přeplněný. Cabernet Sauvignon a Bouvierův hrozen ze Sedlece jsou prvními vzorky druhé třetiny. Teď už je to spíše o tom, kde není „óbr“ fronta. Cabernet Sauvignon od vinařství Holešínský a cuveé Somnium z Modrého vinařství. Vinaři různí, vinařská obec stejná, Mutěnice. U vinaře Foukala jde do sklenky vzorek Pinot acacia a u vinaře Holánka Ryzlink vlašský. U vinařství Líbal, kde jsem v průběhu roku koupil pár kartonů, jsem se chtěl dozvědět o zakoupených archivních vínech, ale jaksi taksi reakce nijaká. Nalil jsem tedy jen Tramín a Ryzlink a trochu zklamán odešel. Odešel se projít do nedaleké kavárny.
Poslední třetinu jsme opět strávili u Slováckého vinařství, abychom dokončili ochutnávku i vyzvedli schovanou láhev. Povídáme a chutnáme Merlot a Sauvignon a poté Zweigeltrebe a Johaniter. Máme radost, že se ještě na podobné komerční akci dá objevit zajímavý produkt i lidé.