2016 - Tekutý poklad Bečov nad T.
Poklad je uschovaná cennost. Většinou si představujeme zlato, drahé kamení, mince nebo jiné vzácné předměty.
Bečovský zámek pak skrývá hned dva poklady. Jedním je relikviář sv. Maura a tím druhým je poklad tekutý. Vzácné láhve vína a koňaku datující se na konec 19. století. Nejstarší láhev je z roku 1892.
Otík je velký sběratel letáků a nevynechá příležitost nějaký nový domů donést. To, že mu je následně vytřídíme do kontejneru už neřeší. Jednou takhle přinesl leták z Tesca s reklamou na zámek v Bečově nad Teplou. Zámek známe, navštívili jsme jej několikrát, dokonce jsme měli příležitost se dostat do přilehlého hradu. Doma jsem jej našel a než jej vyhodil, začetl se do něj. Psali tam cosi o „tekutém pokladu“. Prohledal jsem tedy informace na internetu a zjistil, že se bude konat degustace současných vín z oblastí odkud pochází onen „tekutý poklad“. Hledal jsem tedy dál a našel, že v roce 1985 bylo společně s relikviářem sv. Maura nalezeno 133 láhví vína a koňaku z konce 19. století. Jsou zde vína z Burgundska, Champagne, Bordeaux z usedlosti Château d'Yquem, které má jako jediné v oblasti klasifikaci „premier cru superieur“, sherry, portské a koňaky.
Jednalo se pravděpodobně o soukromou sbírku rodiny Beaufor-Spontin, tehdejších majitelů panství. Vína byla uskladněna v prostorách zámku a dlouho se nic nedělo. 22. května letošního roku proběhlo odborné posouzení vín. Použita byla unikátní technologie „coravin“. Bez toho aniž by byla láhev otevřena a znehodnocena se odčerpalo malé množství vína, které se následně přechutnalo. Korek je napíchnut jehlou, kterou se odebere vzorek a zároveň se do láhve vtlačí netečný plyn, který zamezí možné oxidaci. Vína byla přechutnána známými sommeliéry. Prý se nachází ve výborné kondici.
V neděli jsme vyjeli po obědě a nejprve šli na prohlídku zámku a relikviáře. Před vstupem do komnaty s truhlou jsme byli vyzvání k vypnutí mobilních telefonů, průvodkyně někam zavolala a pak už jsme mohli vstoupit. V místnosti můžete být jak dlouho chcete. Po skončení prohlídky jsem zašli na oběd, kterým jsme prošli spolu s Veltlínem zeleným. Bohužel nikterak úchvatným. Jakmile se přiblížil čas degustace, přemístili jsme se na mostek před zámeckou bránu.
Nejprve proběhla presentace účastníků a rozdělení do 2 skupin. První skupina odešla do zámecké knihovny a druhá na prohlídku „tekutého pokladu“, který se nachází ve sklepení fary. Láhve, které se podařilo dochovat, jsou uloženy ve dřevěném stojanu a každá má visačku, s označením oč se jedná, upevněnou na hrdle. Kromě doteku jsme se mohli kochat i fotit. K tomu jsme se dozvěděli informace, které předcházeli i následovali objevu. Vystřídali jsme se s druhou skupinou a šli do knihovny, kde nás čekalo povídání a rozpoznávání vůní vína. Přednášející měl kazetu s lahvičkami s aromaty, které je možné ve víně objevit. Z dvanácti vůní se mi podařilo rozpoznat 5. Není to vůbec jednoduché. Například vůně růží, mandarinek nebo hrušky, které nám přijdou notoricky známe není tak lehké identifikovat.
Mezitím se k nám připojila druhá skupina a mohla tak začít degustace. Degustovali jsme šampaňské, růžový crémant, koňak, portské i nesmírně sladké sherry Pedro Ximenez. Degustaci prolínalo zajímavé povídání. V případě crémantu došlo i na sabráž.
Více nežli obsah láhví byla zajímavá celá přednáška, její pojetí i prohlídka pokladu. Z těch vín bylo zajímavé to sherry, ne dobré, zajímavé.
Poslední v programu byla presentace sbírky starých pohlednic, se zaměřením zejména na Bečov.
Server:
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář