2014 Exotické ovoce a zelenina vs. Česká abeceda, L - U - díl 2.
Liči je ovoce velikosti našich švestek. Slupka je červené barvy, je tvrdá a drsná. Po vyloupnutí obsahuje bílou dužninu obsahující velkou hnědou pecku. U nás je celkem dobře sehnatelné. Plody rostou v trsu. Konzumuje se čerstvé, nebo sušené (pak se mu říká čínská švestka), nebo kompotované (známé jako čínské jablko). Liči se nikdy nevaří. Rovněž je lze vidět v koktejlech.
Lilek vejcoplodý, (baklažán, patlažán) to je jasná známá věc. Trochu nás jen zmátl podlouhlý tvar s výrazně fialovou slupkou. Před použitím je jej potřeba nechat tzv. vypotit. Tzn. posypat jej solí a nechat vysrážet se obsaženou šťávu, kterou následně setřeme. Je velmi zdravý, proti-cholesterolový s vysokým obsahem minerálních solí. Jednou jsme jej jedli jako desert v restauraci specializující se na tradiční knedlíčky Dim sum.
Longan má plody podobné jako liči a to nejen velikostí a tvarem, ale i svoji tvrdou drsnou slupkou. Slupka má žluto-okrovou barvu. Říká se mu také dračí oko nebo lamjaj. Pod slupkou je měkká, bílá, sladká dužnina, která se konzumuje, a v které se ještě skrývá tvrdá pecka. Z pecek se vrábí šampon na vlasy.
Lokvát japonský, (Loquat, japonská švestka, čínská švestka, mišpulník japonský) je ovoce příbuzné mišpulím. Plody mají oranžovou barvu, tvar spíš jako hruška než kulaté. Na omak jako meruňka. Uvnitř jsou tmavá semena. Dělá se z nich džem, jí se čerstvé i dušené. Dokonce se z nich vyrábí likér.
Lufa, (houbová tykev, tivuk, tournef) je popínavá tykvovitá rostlina připomínající okurku, dýni. Nízkokalorické, na vitamíny bohaté plody jsou vhodné nejen na konzumaci, ale zejména se z nich vyrábí houby a žínky do koupelny. V kuchyni je vhodná zejména do salátů, do dušených i smažených jídel i na zapékání.
Mango, ovoce zcela u nás dostupné. Jen možná velikost a barvy byly odlišné. Paleta barev od zelené přes žlutou, oranžovou až po červené. Tvar má oválný až 15 cm velký. Pod nejedlou slupkou je štavnatá dužnina, kteerá ukrývá oválné semeno. Konzumuje se jak čerstvé, tak i jako příloha k různám pokrmům. Využívá se i v kosmetickém průmyslu.
Maracuja neboli mučenka je tropické ovoce velikosti golfového míčku. Pod tuhou slupkou je sladká dužnina obsahující jedlá semena. Slupka může mít žlutou nebo tmvě fialovou barvu. Konzumuje se čerstvá, přidává se do salátů nebo dezertů. Používá se i při přípravě koktejlů. Často se setkáváme s anglickým názvem passion fruit.
Meloun se někdy považuje za ovoce, ačkoliv je to tykvovitá zelenina. Známe mnoho druhů melounů. Dělí se do dvou základních skupin. První je v Česku velmi oblíbený vodní meloun a druhou skupinou jsou melouny cukrové. Meloun, a jedno jaký, má pevnou a tuhou slupku pod kterou je měkká vodnatá dužnina. Slupka i dužnina má různou barvu, rovněž celý plod má různou velikost i tvar. Vodní meloun má světle zelenou až tmavě zelenou barvu, někdy žíhanou. Tvar kulatý i oválný. Dužnina je obvykle červená, ale objevuje se i žlutá varianta. Chutí je vodnatý sladší. Cukrový meloun je dalekou menší, tvary má kulaté a různě oválné. Slupka má různý povrch i barvu, od bílé zelené v různých odstínech až po žlutou a oranžovou. Chuťově je daleko sladší a ne tak vodový. Dužina je rovněž různobarevná s odstíny od bílozelené, přes žlutou po oranžovou. Asi nejznámější jsou meloun Cantaloupe, Piel de Sappo, Pepino, medový, žlutý cukrový, cukrový Anna, Galia, atd.
Meloun Cantaloupe, někdy se mu říká Kantalupský meloun nebo ananasový meloun kulatého tvaru do průměru 20 cm. Slupka je nazelenalá, kožovitá, síťovaná. Dužnina je oranžová s ananasovou příchutí. Přestože nepochází z Evropy, tak se jmenuje podle jedné italské vesnice. Oblíbený je čerstvý ale i v salátech.
Meloun Piel de Sapo, tomu se někdy říká želví kůže nebo ropucha. Plod je oválný se zelenou slupkou na které jsou jinak zelené skvrny. Oblíbený je ve Španělsku odkud pochází. Jí se čerství i v salátech. Dužnina je světlá a není tak sladká.
Meloun žlutý cukrový, jemu se přezdívá canary melon podle jasně kanárkové žluté, někdy se mu říká Juan. Tvar má rovněž oválný, i když ne tolik protáhlý. Slupka je tedy jasně žlutá s lehkými rýhami. Dužnina je světlá až žlutá.
Meloun Pepino, není to asi úplně meloun, ale chuť mu odpovídá, pochází z jižní Ameriky a do Evropy se dostal v 18. století. Má žlutou sladkou dužninu, která se ji čerstvá nebo se z ní připravují marmelády. Jihoameričtí indián mu říkali kačuma, Španělé pepíno.
Meloun cukrový Anna je zvláštní druh melounu. Tvar i slupku má podobnou cukrovým melounům, těm je podobná i barva, která je oranžová. Skvrny, které na slupce jsou svým charakterem připomínají žíhaný vodní meloun. Dužnina je světlá a krásně voní.
Orientální meloun Jill je druh melounu, který připomíná tvarem i velikostí jablko. Má převážně zelenou slupku a dužnina je světlá a sladká.
Nashi, někdy také jablkohruška, japonská hruška, čínská hruška, asijská hruška, oficiálně hruška hruškolistá. Ovoce je to tvarem jablko, ale chutí hruška. Slupka je trochu drsná, spíše jako u hrušek. Konzumuje se zpravidla čerstvá, ale dá se použít i do štrůdlu či buchty nebo i pod masu. Neobsahuje skoro žádné vitamíny.
Papája, někdy se mu říká melounovník. Toto ovoce známe také i z našich krámů, kde je hojně k dostání. Po oloupání se jí oranžová dužnina. Obsahuje mnoho vitamínů. Zde mi přišlo větší. Konzumovat je může čerstvá jen tak vydlabat lžičkou. Ovšem bez semen. Hodí se i do salátů, dělá se z ní šťáva, zmrzlina, džemy, atd. Co se jmen týče můžeme se setkat z názvy jako mamona, chamburo, papaw nebo různých zkomolenin slova papája. Využití nachází i v kosmetickém průmyslu.
Pitaya, taky dračí ovoce. Ten známe ze snídaně. Je to plod kaktusu. Po oloupání má bílou dužninu s mnoha černými semínky. Je chutná mám ji rád, ale marně vzpomínám k čemu ji chuťově přirovnat. Existuje několik variant. Červená slupka s bílou dužninou, červená slupka s červenou dužninou a žlutá slupka s bílou dužninou.